Stichting Vrienden van De Marsen
BELEIDSPLAN STICHTING VRIENDEN VAN DE MARSEN
Looptijd beleidsplan
Dit beleidsplan is ingegaan bij de oprichting van Stichting Vrienden van De Marsen (medio 2022) en geldt voor 2023 t/m 2024.
Doel is de stichting na die 2 jaar volledig geïmplementeerd te hebben.
Visie en missie
In de statuten van de Stichting Vrienden van de Marsen staat als doel omschreven:
-Het ondersteunen en bevorderen van de zorg op Zorgboerderij De Marsen
-Het ondersteunen en bevorderen van maatschappelijke en educatieve activiteiten voor zorgcliënten en bezoekers van zorgboerderij De Marsen
-Het aanvaarden van erfstellingen onder voorrecht van boedelbeschrijving en voorts al het geen in de ruimste zin met een en ander verband houdt, daartoe behoort en/of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Zorgboerderij De Marsen omvat de zorgboerderij, stallen, weilanden, boomgaard, boerderijwinkel, terras, scharrelerf, de tuin
Stichting Vrienden van De Marsen richt zich op het bevorderen en ondersteunen van de zorg (door het zorgteam op de zorgboerderij geboden) daar waar de financiële middelen bij de zorginstelling ontbreken om extra activiteiten te ondernemen.
Daarnaast wil de stichting het werk en welzijn op zorgboerderij De Marsen bij een breder publiek onder de aandacht brengen en door het creëren van meer intensieve contactmogelijkheden tussen publiek en zorgcliënten (hierna te noemen hulpboeren) het welbevinden van de hulpboeren vergroten.
Dit krijgt vorm door:
-Het meerdere keren per jaar organiseren van educatieve activiteiten voor de hulpboeren waarbij te denken valt aan uitstapjes, excursies, museumbezoeken, lezingen.
Dit zijn zaken waarvoor vanuit de zorggelden vaak geen middelen beschikbaar zijn.
-Het meerdere keren per jaar organiseren van open dagen en/of activiteiten voor bezoekers van de zorgboerderij, deels in samenwerking met team en hulpboeren van zorgboerderij De Marsen.
-Het inrichten en bijhouden van het Scharrelerf voor Scharrelkids. Dit is een natuurlijke speelplek voor (groot)ouders met kinderen waar bezoekers ook hulpboeren aan het werk kunnen zien.
-Het organiseren van activiteiten voor scholengroepen en buitenschoolse opvang op het Scharrelerf
-Het organiseren van Rondjes Boerderij en Boerensafari’s in samenwerking met hulpboeren.
Ambities:
-Eén van de ambities van de stichting is het binden van omwonenden en bezoekers van Het Twiske en van zorgboerderij De Marsen aan de nieuw opgerichte stichting én aan de zorgboerderij.
Sterke punten:
-De bestuursleden zijn al langer als vrijwilliger betrokken bij zorgboerderij De Marsen en weten van het wel en wee op de boerderij. Zij weten ook van de onzekere basis waar het zorgteam nu op draait want de woon- en zorgplannen zijn vooralsnog onzeker.
-Er is goed contact met het zorgteam dat er vertrouwen in heeft dat de stichting iets moois neer kan zetten.
-Vanuit eerdere sponsoracties, open dagen en crowdfunding waren er geoormerkte gelden voor de zorgboerderij aanwezig. Dit kapitaal wordt vanuit Stichting De Marsen overgeheveld naar Stichting Vrienden van De Marsen. Sterk punt daaraan is dat zorg(team) en vrijwilligers een gescheiden budget hebben.
-Er is al ervaring met het houden van publieksactiviteiten.
-Scholen en buitenschoolse opvang, (groot)ouders en kinderen, wandelaars en bezoekers weten de zorgboerderij te vinden.
-Er is nog een aantal oogstaandeelhouders die interesse heeft een doorstart te maken.
Zwakke punten:
-De moestuin en het uitgeven van oogstaandelen is, door problemen in personele bezetting, in 2022 gestopt. Hierdoor lijkt het aantal bezoekers van boerderij en winkel afgenomen.
-Het boerenerf is niet meer vrij toegankelijk i.v.m. prikkelgevoeligheid zorgcliënten, veiligheid en de privacy.
-De Rondjes Boerderij waar bezoekers onder begeleiding van een vrijwilliger en hulpboer werden rondgeleid op het boerenerf voorzagen in een behoefte van een breder publiek om naar de zorgboerderij te komen. Echter, omdat men alleen op zaterdagochtend op een beperkt aantal tijdstippen een rondleiding kon krijgen kwamen er niet veel mensen.
-Winkel en terras zijn doordeweeks in de ochtend niet open, dit zijn juist ook tijden dat (groot)ouders met kinderen op het Scharrelerf aanwezig zijn.
Plan van aanpak
De Stichting Vrienden van De Marsen start begin 2023 met een mediaoffensief en een publieksactiviteit. Daarbij zal de focus op de volgende zaken komen te liggen:
- De stichting streeft ernaar donateurs te vinden. Belangstellenden kunnen donateur worden van de stichting. Nevendoel voor de stichting is het genereren van inkomsten.
-De Stichting streeft ernaar een vrijwilligerspool te krijgen waardoor de hulpboeren bij activiteiten kunnen worden betrokken zonder dat de zorg er extra door wordt belast. Belangstellenden kunnen zich als vrijwilliger aanmelden en op die manier bijdragen aan de doelstelling van de stichting en de draagkracht van de stichting vergroten.
- De stichting streeft ernaar dat het terras bij de boerderijwinkel een grotere publieksfunctie krijgt door ruimere openingstijden. M.n. in de zomer wordt het weer meer mogelijk om ook in de ochtenduren koffie/thee of ijs te bestellen. Dit is één van de activiteiten waar een vrijwilligerspool voor wordt opgezet.
-De stichting wil het aanbod door de week van rondleidingen op het boerenerf vergroten. Vanuit de vrijwilligerspool wordt in 2023 bekeken hoe de Rondjes Boerderij zo ingezet kunnen worden dat er zowel recht wordt gedaan aan behoefte van bezoekers als aan het bewaken van de rust van de hulpboeren.
-De stichting zal zich in 2023 oriënteren op de mogelijkheden die er zijn qua grondgebruik. Omdat de in 2022 weggevallen moestuin met oogstaandeelhouders door veel bezoekers van boerderij en boerderijwinkel gemist wordt, is de stichting van plan op langere termijn deze publieksactiviteit weer nieuw leven in te blazen. In deze tijd van biodiversiteit en dichtbij huis voedsel verbouwen een positief signaal.
Op de korte termijn zijn er plannen om een deel van het Scharrelerf in te richten met adoptietuintjes voor kinderen die daar met (groot)ouders kunnen ontdekken hoe groente groeit en wat er bij een moestuin aan onderhoud komt kijken.
Het bewerken van de grond zal o.l.v. vrijwilligers door hulpboeren worden uitgevoerd.
De gezinnen die inschrijven op een adoptietuintje houden zelf hun stukje grond bij en oogsten hetgeen zij geteeld hebben.
Activiteiten
* Tot 2022 heeft een groepje vrijwilligers met regelmaat gewerkt aan het onderhoud van Scharrelerf en insectenmuur.
* In 2022 is door Stichting Vrienden van De Marsen een toiletunit aangeschaft zodat bezoekers van boerderijwinkel, terras en Scharrelerf naar het toilet kunnen.
* In november/december doet Stichting Vrienden van De Marsen mee aan de sponsoractie van Jumbo Landsmeer. Van het sponsorgeld wordt hout aangeschaft zodat de hulpboeren in de winter nestkastjes kunnen maken die zij in Het Twiske ophangen. Het geld is ook bestemd om verf aan te schaffen waarmee op de toiletunit afbeeldingen worden geschilderd van dieren en hun ‘poepjes’. Dit is een stukje natuureducatie.
Via Facebook van De Marsen is de sponsoractie gedeeld en heeft de stichting zich kenbaar gemaakt als nieuwe stichting.
* In 2022 is door de stichting contact opgenomen met Twiskezorg B.V. i.v.m. door stichting te gebruiken grond en ruimte binnen het woon-zorgcomplex i.o.
* In 2023 zal de Stichting Vrienden van De Marsen zich duidelijker gaan profileren via activiteiten en media-aandacht.
* Er is een eigen logo ontworpen en een eerste aanzet tot de bouw van een website gedaan (www.vriendenvandemarsen.weebly.com). Deze website zal de komende tijd verder ingericht worden.
* Via lokale en regionale kranten en een item op Lokale Omroep Landsmeer wordt de stichting onder de aandacht gebracht.
* De stichting zal zich ook profileren via Open Dagen die o.a. via de website worden aangekondigd.